Healthy
Kwasy omega 3 i 6 - czyli zdrowe tłuszcze

Kwasy omega 3 i 6 – czyli zdrowe tłuszcze

Kwasy omega 3 i 6, czyli zdrowe tłuszcze – dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Bardzo często spotykamy się z przekonaniem, iż tłuszcze to samo zło. Jednak prawda jest inna. Nie wszystkie tłuszcze są złe, a szczególnie te nienasycone. W naszej diecie powinniśmy w jak największym stopniu wyeliminować tłuszcze nasycone najczęściej pochodzące z tłustego mięsa lub z wysoko procentowych produktów mlecznych takich jak śmietana czy pełnotłuste sery.

Dlaczego kwasy omega 3 i 6 są tak ważne dla naszego organizmu?

Kwasy omega-3 i omega-6 to cenne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć ich sam, dlatego konieczne jest ich zażywanie wraz z pożywieniem. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są ryby, orzechy czy oleje. Natomiast kwasy tłuszczowe omega-6 występują w drobiu, jajach, awokado, orzechach, płatkach zbożowych i w większości olejów roślinnych.

Jaką rolę odgrywają w naszym organizmie kwasy omega-3 ?

  • kwasy omega-3 obniżają poziomu złego cholesterolu (LDL),
  • zmniejszają poziom trójglicerydów, a spożycie tych kwasów z orzecha włoskiego obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz LDL i trójglicerydów u osób z wysokim cholesterolem.
  • wpływa na podniesienia poziomu wapnia w organizmie i wzmocnienia kości u chorych na osteoporozę.
  • ma właściwości łagodzenia objawów depresji – wyniki kilku badań potwierdziły, że przyjmowanie kwasów omega-3 wspomaga leczenie depresji lekami przeciwdepresyjnymi.
  • ma wpływ na zmniejszenie występowania problemów neurodegeneracyjnych takich jak chorobie Alzheimera i demencji.

 

Dieta Wegetariańska z rybą                    dieta low carb                 Dieta Standard

 

DIETA VEGE & RYBA                    DIETA NISKOWĘGLOWODANOWA            DIETA OPTYMALNA

Natomiast kwasy omega-6 mają zastosowanie we wspomaganiu leczenia wielu chorób.

W neuropatii cukrzycowej – przyjmowanie kwasu gamma-linolenowego (GLA – jeden z rodzajów kwasów Omega-6) przez co najmniej sześć miesięcy może wpływać korzystnie na zmniejszenie objawy nerwobólu u pacjentów z neuropatią. Osoby cierpiące na ADHD mają niższy poziom kwasów omega-3 i omega-6, dlatego wskazane jest podawanie im tranu.

W jakich produktach występują kwasy omega 3 i 6

Kwasy omegą-3:

kwas alfa-linolenowy (ALA), kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA)

  • ryby – łosoś, śledź, makrela, sardynki
  • tran
  • orzechy włoskie
  • nasiona chia
  • siemię lniane
  • olej lniany
  • olej z łososia
  • olej z sardynek
  • olej ze śledzia
  • olej z orzechów włoskich

Kwasy omegą-6:

kwas arachidonowy (AA) kwas linolowy (LA)

  • olej kukurydziany
  • olej słonecznikowy
  • pestki dyni
  • olej sojowy
  • awokado
  • migdały

Kwasy omega 3 i 6 – czyli zdrowe tłuszcze – odpowiednie proporcje

Kwasy omega 3 i 6, czyli zdrowe tłuszcze, które gwarantują nam świetne samopoczucie i zdrowy organizm. Jednak musimy pamiętać o jednej bardzo ważnej rzeczy, aby faktycznie te kwasy wpływały korzystnie na nasze zdrowie, muszą być zachowanie odpowiednie ich proporcje. Przyjmuje się, że stosunek kwasów omega-6 do kwasów omegą-3 powinien mieścić się w granicach 1:2. W diecie przeciętnego Polaka stosunek kwasów omegą 3 i 6 wynosi 1:12. Tak  złe proporcję świadczą o przewyższających produktach przetworzonych w naszym menu. Nie musimy chyba nikomu tłumaczyć, jak zły wpływ na nasze samopoczucie oraz zdrowie mają produkty przetworzone. Kwasy omega można oczywiście suplementować pijąc np. tran, ale nic nie zastąpi zdrowej zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że w zwykłej diecie znajdują się znaczne ilości kwasów tłuszczowych omega-6, dlatego powinniśmy wybierać produkty które bogate są w kwasy omega 3.

Dieta większości z nas charakteryzuje się złymi proporcjami kwasów omega 3 i 6. Polacy zdecydowanie bardziej preferują dania mięsne, niż ryby. W naszym menu bardzo rzadko bierzemy pod uwagę ryby, dlatego konsumpcja ryb w naszym kraju jest bardzo niska. Na szczęście z roku, na rok coraz częściej świadomie i coraz staranniej wybieramy produkty, które lądują na naszych talerzach. Jesteśmy świadomi, że jakość ma bardzo duże znaczenie dla naszego zdrowia nie tylko fizycznego, ale również psychicznego zmniejszając: wahania nastroju, zmęczenie. Obniżenia uczucie lęku oraz poprawia samopoczucie.

Zaburzenia gospodarki węglowodanowej to coraz częstszą występujące schorzenie prowadzące do nadwagi oraz otyłości. Nieodpowiednia dieta prowadzi do insulinooporności, a stąd już niewielki krok do cukrzycy typu 2.  Badania pokazują, że kwasy omega-3  zmniejszają ryzyko wystąpienia schorzeń.

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie masz czasu gotować?

Zapoznaj się z naszą ofertą cateringu dietetycznego z darmową dostawą do pracy lub biura.

Post a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.