Jedz sezonowo Październik
Jedz sezonowo – ile razy już to słyszałeś, ale to prawda. Jedzenie sezonowe to bardzo ważny aspekt w naszej zdrowej diecie. Co miesiąc będziemy przygotowywali dla was sezonową listę warzyw i owoców. Zaczynamy od października i mimo, że jesień już w pełni to zaplecze kuchenne nie wygląda jeszcze tak źle. Cały czas jest jeszcze wiele warzyw i owoców dostępnych w sklepach. Jest to dobry czas na przygotowanie się do zimy.
Oto najważniejszych powodów, dla których
warto jeść sezonowo!
Nie trzeba przetwarzać
warzywa i owoce są świeże bo to jest ich czas. Zerwane prosto z drzewa czy krzaka powalają smakiem. Uwielbiamy pomidory, ale te zimą nie mają smaku oraz koloru. Czy wydałabyś swoje ciężko zarobione pieniądze na sukienkę, w której prezentujesz się niekorzystnie? Pewnie, że byś tego nie zrobiła, więc tym bardziej nie ma sensu kupowania warzyw czy owoców w niekorzystnym dla nich sezonie 😉
Oszczędzamy
kiedy wspierasz lokalnych rolników i kupujesz sezonowo nie przepłacasz. Kiedy rolnik ma dużo chętnych klientów na jego zdrowe produkty cena jego produktu spad. Redukuje on koszt produkcji. Natomiast cena owoców i warzyw, które są transportowane z zachodu jest wysoka. Na wysoką cenę wpływają koszty transportu, przechowywania, a co za tym idzie? Pomyśl sam ile czasu zajmuje podróż i gdzie jest to przechowywane…
Świeżość
sezonowe produkty to gwarancja świeżości oraz wyższej ilości wartości odżywczych. Witamina C, antyutleniacze, foliany i karoteny – ich najwyższą wartość odżywczą znajdziesz w owocach i warzywach sezonowych. Przechowywanie powoduje spadek witamin, a co za tym idzie? Płacisz, jesz, ale jedzenie to nie posiada żadnych wartości odżywczych. To nie wszystko! Aby owoce i warzywa zachowały swoją świeżość, często poddawane są promieniowaniu w celu pozbycia się bakterii. Dodatkowo woskowane owoce i warzywa wyglądają jak zerwane 10 minut temu. A tak naprawdę przechowywane są miesiącami w chłodniach.Ty za to płacisz i myślisz, że jesz zdrowo. Niestety to wielki błąd.
Nie dla zagranicznych produktów
każdy kraj rządzi się swoimi prawami i zasadami. Nie każdy kontynent reguluje skażenie gleby co może przynieść odwrotne skutki. Nigdy nie wiesz z jakiego obszaru pochodzą owoce i warzywa. Niektóre z nich skażone są metalami ciężkimi i innymi skażeniami gleby spowodowanymi fabrykami znajdującymi się na tym samym terenie. Wyobraźcie sobie pomidorki na krzaczku, a obok dymiąca fabryka tekstyliów. Weźmy za przykład czosnek z chin, który jest napromieniowany, bielony i opryskiwany jakoś musi dostać się do naszego kraju, a te wszystkie chemikalia to nic innego jak jego paszport ;). Kupuj sezonowo i przygotuj się na zimę!
Jedz sezonowo
Jedząc sezonowo przyczyniasz się do zmniejszenia zapotrzebowania na produkty z zagranicy, a co za tym idzie chronisz środowisko i wspierasz swoich rolników.
W XXI wieku bardzo ciężko jeść sezonowo cały rok i jesteśmy tego świadomi, ale musimy być też świadomi jakie zagrożenia czyhają na nas w pożywieniu. Musimy nauczyć się świadomie wybierać co jest dobre dla nas, dla naszego zdrowia i przede wszystkim dla naszej rodziny!