Naturalne antybiotyki – kontynuacja (część II)

Naturalne antybiotyki – kontynuacja (część II)

W pierwszej części rozprawy na temat naturalnych antybiotyków było już o broni masowego rażenia, bakterii inteligentnej i sile roślin. W tej części artykułu obiecaliśmy nieco bardziej praktyczne podejście. Niech zatem tak będzie.

Eko czy nie Eko
Zdobycie „naturalnych antybiotyków” nie wiąże się obecnie z wyprawą na pola i zbieractwem roślin. Zwyczajnie udajemy się do sklepu lub apteki, gdzie produktów jest do wyboru do koloru. Czym kierować się w wyborze. Przede wszystkim jakością. Raczej skłaniamy się ku produktom Eko, które z zasady powinny być pozbawione pestycydów, nawozów chemicznych oraz nie powinny być konserwowane poprzez m.in. promienie jonizujące. Druga rada jest taka aby korzystać z produktów, które są w ofercie aptek. Mamy większą pewność, że są to produkty certyfikowane. Poza tym nawet najlepiej kupiony produkt, ale źle przechowywany traci na swojej wartości. Zatem sugestia jest taka aby w przypadku naturalnych antybiotyków być raczej Eko, raczej udać się do apteki i obowiązkowo stosować się do zaleceń przechowywania zapisanych na opakowaniu.

Magiczne mikstury
To, że rośliny maja moc już wiemy, ale jak ją z nich wydobyć? Dziś mamy łatwiej, ponieważ większość preparatów roślinnych jest już gotowa. Są jednak domowe sposoby na wydobycie mocy roślin.

Napary
Jedna z najbardziej klasycznych postaci leku, czyli napar. Zazwyczaj z tych najdelikatniejszych części rośliny – kwiatów, liści czy nasion. Oprócz tego, że będą łagodziły objawy, to jeszcze zwiększają nawodnienie organizmu. Podstawowa zasada jest taka aby nie przygotowywać naparu z wrzącą wodą oraz stosować się do długości naciągania. Ważne jest aby napar przygotowywać pod przykryciem, ponieważ olejki eteryczne mogą ulotnić się wraz z parą. To co osadzi się na pokrywce strząsamy do naparu!
Ciekawostka, do naparów można dodawać miodu, wówczas osiągamy działanie przeciwkaszlowe. Dodajemy go dopiero wtedy gdy napar ostygnie – tuż przed wypiciem.
Zrób to sam: herbata imbirowa
zastosowanie: działanie napotne, zabija zarazki, pić przy pierwszych objawach infekcji
wykonanie: kawałek imbiru wielkości kciuka pokroić na cienkie plasterki i zalać 250ml gorącej wody. Pozostawiamy do naciągnięcia około 7 min i odcedzamy. Doprawiamy, sokiem z cytryny i cynamonem.

Nalewki
Kto nie lubi nalewek! Oczywiście w znaczeniu zdrowotnym nalewki mają działanie silnie antybiotyczne. Po prostu ilość substancji czynnych jest w nich większa niż np. w naparze.
Zrób to sam: jak przygotować lek w postaci nalewki?
Jest to czasochłonne. W przewadze proporcje w nalewkach mają się jak 1:5, a zatem na jedną część pokrojonych roślin przypada pięć części alkoholu. Do przygotowania nalewki stosuje się głównie etanol o stężeniu 35-40%. Preparat musi odczekać co najmniej 2 tygodnie  (w międzyczasie należy nim kilka razy potrząsnąć). Po tym czasie odcedzamy i przelewamy powstały płyn do ciemnej, szklanej buteleczki. Gotowe są do spożycia około rok, ale muszą być przechowywane w ciemnym, chłodnym miejscu.

Płukanki
Czyli po prostu roztwory do płukania jamy ustnej i gardła. Nadają się do nich silne napary oraz mocno rozcieńczone nalewki. Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać efekt, płukanie należy wykonywać kilka razy dziennie.

Olejki eteryczne
To czysta esencja rośliny. Już o ich właściwościach pisaliśmy. W stosowaniu olejków obowiązuje zasada bardzo małej ilości. Gdy kupujemy olejki zwracamy uwagę aby nie kupić olejku syntetycznego lub inwentycznego z naturalnym. Dawkowanie jest różne. Olejki można stosować doustnie, w formie rozcieńczonej lub wymieszane z mionem, ale można stosować również kominki i lampki do aromatoterapii.

Sok wyciskany ze świeżych ziół
Kiedyś robiony ręcznie, dziś zazwyczaj do kupienia w dobrych sklepach zielarskich i aptekach. Aby przygotować taki sok, najpierw należy rozdrobnić roślinę, a następnie tak otrzymaną pulpę przecisnąć przez ściereczkę. Takiego soku przygotowujemy bardzo mało – tak aby wystarczyło na jeden dzień. Zapasów nie robimy ze względu na rozwój mikrobów.
Zrób to sam: sok z pietruszki
zastosowanie: bogaty w witaminy, moczopędny i zabijający zarazki (przydatny w zapaleniach pęcherza)
wykonanie: 10ml wyciśniętego soku (kupnego lub zrobionego samemu) wymieszać z letnią wodą w proporcji 1:5; pić dwa razy dziennie.

Syrop
Dziś po prostu idziemy i potrzebny nam syrop kupujemy. Stosujemy w głównie w bólach gardła, i kaszlu, a powinniśmy także syropy stosować zapobiegawczo. Mowa tu o syropach z chrzanu czy cebuli.
Zrób to sam: łagodny syrop cebulowy
zastosowanie: zapalenie oskrzeli, rozrzedza wydzielinę, dorośli i dzieci
wykonanie: dużą cebulę obrać i pokroić drobno, włożyć do wyparzonego, zakręcanego słoika i dodać 2 łyżki płynnego miodu. Słoik zamknąć, potrząsnąć do wymieszania składników. Po około dwóch godzinach syrop jest gotowy.
dawkowanie: dorośli 3 razy dziennie po 2 łyżeczki, dzieci od 3 do 6 razy dziennie po pół łyżeczki.

Kąpiele, okłady, zawijania, kompresy i przymoczki
Jeśli mówimy o kąpielach, to należy wyróżnić kąpiele całościowe i częściowe (nasiadówki, kąpiele stóp czy dłoni). Substancje czynne dostają się do naszego organizmu przez skórę lub drogi oddechowe. Jeśli mowa okładach i zawijaniach, dotyczą one dużych opatrunków, natomiast mniejsze to kompresy i przymoczki. Idealne w stanach zapalnych i przy obniżaniu temperatury.
Zrób to sam: anyżkowa kąpiel stóp
zastosowanie: rozgrzewa i odpręża „zimne stopy”
wykonanie: 8 min kąpieli z dodatkiem silnego naparu z anyżu. Po kąpieli nakładamy ciepłe skarpety

Inhalacje
Zna je chyba każdy. Inhalacja to po prostu wdychanie gorącej pary wodnej. Stosuje się ją w początkowym i przewlekłym etapie infekcji górnych dróg oddechowych, zapaleniach oskrzeli, zapaleniach zatok. Kiedyś siadaliśmy nad garnkiem z 2 litrami wody, mamy wcześniej rozpuściły tam magiczne związki, przykrywaliśmy się ręcznikiem i wdychaliśmy. Dziś do dyspozycji mamy nebulizatory, dzięki którym zanika ryzyko poparzenia się podczas klasycznej inhalacji (ze względów bezpieczeństwa stosowane u dzieci). Należy pamiętać aby po inhalacji nie wychodzić przez jakiś czas na powietrze i unikać przeciągów.
Zrób to: inhalacja z eterycznym olejkiem cynamonowym
zastosowanie: przeciwko gromadzeniu się śluzu w oskrzelach
wykonanie: 5 kropel olejku wymieszać z 0,5l gorącej wody, inhalować około 5-7 min

Przekąski kulinarne
Kto nie pamięta kromki chleba z masłem i czosnkiem pokrojonym w plastry lub startym! Tak kiedyś właśnie leczyliśmy przeziębienia. Innym przykładem był świeży chrzan polany miodem. Poza tym możemy dodawać do naszych potraw ziół i przypraw dobrej jakości. Jeśli chodzi o przygotowywanie potraw, musimy pamiętać że zarówno zioła jaki w ogóle rośliny nie lubią wysokich temperatur. Staramy się zatem dodawać je na samym końcu i tuż przed spożyciem.
Zrób to sam: chlebek z czosnkiem, cebulą i tymiankiem
zastosowanie: do przyspieszania procesy zdrowienia
wykonanie: posiekać bardzo drobno 2 ząbki czosnku i około 50g cebuli, pieczywo smarujemy masłem i kładziemy posiekane składniki. Całość obwicie posypujemy świeżym, posiekanym tymiankiem.

Podsumowanie
Naturalne antybiotyki to temat bardzo przyjemny, który warto zgłębiać. W dobie szybkiego życia i jałowego jedzenia, warto na chwilę zatrzymać się i zastanowić. Czy na pewno potrzebuję wziąć kolejny Gripex Max gdy zaczyna mnie dopiero łamać w kościach? Czy kolejny Apap na ból głowy? Oczywiście nie jesteśmy w stanie w godzinę nadrobić zaległości, ale systematyczne działanie mogłoby przynieść nadzwyczajne efekty. Mamy nadzieję, że chętniej sięgniecie po imbir, cebulę i czosnek oraz że może choć raz odwiedzicie porządny sklep zielarski.
Powodzenia w budowaniu odporności i zapobieganiu chorobom.

Źródła: Saul A. W., Wylecz się sam oraz Claudia R., Naturalne antybiotyki